Ceo život u jednom koferu…

Landara-featured-novi-sajt

Hm, dobro, ne baš ceo život, ali ako putujete na nedelju, dve ili više, to što spakujete u vaš kofer biće deo vašeg života na putovanju. Koliko puta vam se desilo da u naletu oduševljenja i uzbuđenja u kofer stavite toliko stvari da na kraju morate na njega da sednete ne bi li ga zatvorili? Ili zovete nekoga u pomoć da legne preko kofera dok vi krvnički povlačite rajsfešlus? Zvuči poznato?

Sigurna sam da je svaka devojka ili žena imala bar jednu ovakvu situaciju u svom životu. I ja sam bila nekada ta, kojoj je trebalo pola ormana gde god da ide bez obzira na koliko da ide. Još samo ova majica ili još samo ove farmerke i cipele, bile su pod obavezno u koferu. Na kraju, kada svedete račune svog kofera, vrlo lako možete zaključiti da ste zapravo i na putovanju nosili upravo ono što bi inače nosili kod kuće. Ni više, ni manje od toga, osim ako nije bilo nekih nepredviđenih situacija.

landara koferAli kako se pametno spakovati za put i poneti sve ono što vam je potrebno, a opet ne preterati?

Koliki god megaloman bila kada je pakovanje u pitanju, od ovoga sam se odučila onog momenta kada sam prvi put morala sama da vučem svoj kofer koji samo što nije eksplodirao od stvari. Ne treba reći da sam svašta samoj sebi rekla… i sve što mi je bilo upućeno – bilo je i zasluženo. Elem, evo nekih stvari kojih se pridržavam bez obzira gde i na koliko dugo da putujem:

1. Informišite se o vremenskim prilikama – ovo uvek uradim bez obzira gde idem. Upravo vreme će vam diktirati kakve stvari nosite sa sobom. I ne samo generalno vreme, već pre svega temperature. Nedavno sam bila na putu gde je u toku dana bilo veoma toplo, ali je zato uveče temperatura padala ispod 20 stepeni. To me je opredelilo da ponesem jedan lagan prolećni džemper i prolećnu jaknu.

2. Ako ne putujete preko agencije, već iznajmljujete stan, kuću, odsedate u guesthausu ili B&B, gledajte da li to mesto ima fen i veš mašinu. Ove dve stvari olakšaće vam kofer za nekoliko kilograma. Prilikom poslednjeg puta na kojem sam provela dve nedelje, spakovala sam se zapravo kao da ostajem 6 dana. S obzirom da smo promenili ukupno tri smeštaja za te dve nedelje, dva od tri smeštaja imala su veš mašinu i fen za kosu. Ako vam deluje kao smaračina da perete stvari dok ste na odmoru, ne zaboravite – ne perete ih vi, već mašina. Takođe, možete da koristite servise za pranje veša, kojih u većini nekih aktuelnih destinacija ima na pretek i odlično rade svoj posao. Fen za kosu, koliko god mali bio, zauzima određen prostor u koferu i jednostavno ne nosite ga ako ne morate.

landara putovanja

3. Obuća je nešto u čemu većina žena zna i te kako da pretera kada putuje negde. S obzirom da sam stonoga, čini mi se da ne postoji destinacija na kojoj nisam kupila bar jedan par obuće. Znam da zvuči sumanuto, ali tako je. Ipak, čak i ako niste ljubitelj kupovine obuće, spakujte zapravo samo ono što je realno da ćete nositi. U tome će vam pored vremenske prognoze, pomoći i guglanje o destinaciji na koju idete. Na primer, u Lisabonu je potpuno besmilseno da nosite bilo kakve cipele sa štiklom, jer je takva konfiguracija grada, osim ako ne nameravate da ne izlazite iz taksija. Sa druge strane, štikle obavezno ponesite u Rim. Moj savet je da ponesete u svakom slučaju udobne patike, jer ćete svakako veći deo dana biti napolju, istraživati grad i predeo u kojem se nalazite. Ako je u pitanju letnja destinacija, naravno japanke i patike. Za zimu – patike i čizme. Ono što uvek radim je da najglomazniji par obuće obujem prilikom samog putovanja. I eto vam dodatnog mesta u koferu.

4. Kozmetika – teška tema za većinu mladih dama koje vole da putuju. Ali svedite je na minimum. Spakujte kozmetiku, a onda budite nemilosrdni i izbacite sve ono što kod kuće ne koristite svaki dan, jer verujte, ni na putovanju nećete to koristiti. Ako idete na kraći put, predlažem mala putna pakovanja zubnih pasti, sapuna, gelova za kosu, sredstava za ispiranje usta, konaca za zube, malih pakovanja tuferčića za lice, kozmetike za lice i sl. Uštedeće vam mesto, a verovatno ćete imato nešto i za sledeće putovanje.

5. Pakovanje odeće – mnogi samo uzmu svoje stvari koje su lepo poslagane u ormanu i jednostavno ih prebace u svoj kofer, ali ne zaboravite, vaš kofer nije orman. Postoje dva način da stvari koje želite da ponesete zauzmu što manje mesta. Prvi je da ih urolate i uredno poslažete u kofer. Drugi je da stvari stavite tako da zauzmu celu dužinu kofera. Dakle, ako je u pitanju džemper, ne savijate ga kao kada ga stavljate u orman, već savijete samo rukave, a džemper po celoj dužini lepo položite u kofer. Na ovaj način stvari imaju manji volmen i zauzimaju manje mesta u koferu.

Ovo je naravno, samo deo nekih pravila kojih se pridržavam prilikom pakovanja, ali ima ih još. Ako vam se tekst dopao ili imate pitanja, pišite mi u komentarima, veoma rado ću vam odgovoriti.

Srećno pakovanje! 😉

P.S Ostavite uvek malo mesta u koferu, jer sam sigurna da ćete kupiti gomilu nekih sitnica koje će vam se usput dopasti!

  Foto: Internet

Dragana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *